Graderinger

Vi som trener karate gjennomfører graderinger for å vise hva vi har lært. Nybegynnere starter med hvitt belte. Etter hvert som man graderer får man nye belter som viser hvor mye man har lært. Vi benytter en fargeskala fra hvitt til gult, orange, rødt, grønt, blått, lilla, brunt og svart. Barn benytter belter med striper, dvs. hvitt, gult med hvit stripe, gult, orange med hvit stripe, orange,...


Vanligvis graderer vi hvert halvår. Etter hvert som man skal gradere for svart belte trener vi gjerne et år eller lengre før vi graderer. Graderingen er delt i kihon (grunnteknikk), kata (demonstrasjon av ulike teknikker uten motstander) og kumite (demonstrasjon av teknikker med motstander). 


Det er 10 ulike graderinger av fargede belter og 10 ulike graderinger av svarte belter. Hvitt belte er 10. kyu, deretter 9. kyu (gult), 8. kyu (orange),... helt opp til det første svarte som er 1. dan, deretter 2. dan, 3. dan,... helt opp til 10. dan.


Pensum til kyu-graderinger (NTKF)


Pensum til kyu- og dan-graderinger (JKA)


Karatedrakter

Vi trener med karatedrakter (gi) og belter i ulike farger som viser hvilke graderinger vi har gjennomført. Nybegynnere kan trene i lette treningsklær. Vi handler mye av våre drakter fra shotokanshop.no. Her finnes både rimelige og lette nybegynnerdrakter og litt tykkere drakter for de som har trent litt lenger. Ta gjerne en prat med noen i klubben før du handler drakt slik at du kan få råd og tips om hva som er riktig for deg.

Konkurranser

Vi liker å teste egne ferdigheter og utfordre oss selv. Vi konkurrerer i to ulike øvelser; kata (demonstrasjon av ulike teknikker uten motstander) og kumite (demonstrasjon av teknikker med motstander). Vi øver på begge deler i egen klubb og konkurerer med andre i Shoto Cup og andre typer stevner.


Vi konkurrerer i kumite (demonstrasjon av teknikker med motstander) med å markere ulike teknikker, men uten å treffe eller potensielt skade motstanderen. En korrekt utført teknikk gir poeng. Vi skal alltid ha full kontroll slik at vi unngår skader. Dersom man er uvøren eller uheldig og slår eller sparker slik at man kan skade motstanderen så medfører det advarsel eller tap. 

Shoto Cup

Shoto Cup er konkurranser i regi av NTKF. Vanligvis arrangeres det to stevner hvert halvår. Stevnene er åpne for alle uansett alder og belte grad. Vi oppfordrer alle våre utøvere til å delta på Shoto Cup. Vår instruktører er alltid tilsted på arrangementene. Både som dommere, men også for å følge opp våre deltakere. For uttak til internasjonale konkurranser hvor man skal representere NTKF kreves det deltaklelse på Shoto Cup.